Overtuiging
Een overtuiging kan de vorm aannemen van activisme of aanzetten tot bepaalde (radicale) handelingen. Logica of gezondheid worden soms uit het oog verloren omdat vanuit een overtuiging gehandeld wordt. Het kan gaan over zelfvertrouwen, overtuigd zijn van jezelf, of overtuigd worden door iemand of iets anders.
Actueel
Dit is de eerste documentaire van de 26-jarige Syrische burgerjournalist Waad al-Kateab. Ze draagt de film op aan haar pasgeboren dochter. “Ik wil dat je begrijpt waarom je vader en ik deze keuze hebben gemaakt, dat je weet waarvoor we vochten.” Met een eenvoudige digitale camera legt ze de Syrische opstand tegen dictator Assad in het rebellenbolwerk Aleppo vast, vanaf het begin tot aan de gedwongen evacuatie eind 2016, ondanks de levensbedreigende situatie en haar jonge moederschap.
Historisch
Na jaren van politieke onrust, hongersnood en de bloedige vervolging van andersgelovigen konden protestantse predikers het volk ervan overtuigen om zich tegen de katholieke kerk te keren. Daarbij vernietigden ze op grote schaal heiligenbeelden. Het vereren en afbeelden van heiligen stond voor de protestanten gelijk aan afgoderij. Gelovigen moesten rechtstreeks tot God bidden zonder afbeelding als hulpmiddel. Hoewel Brugs religieus erfgoed in tegenstelling tot de rest van de Nederlanden lang gespaard bleef, moesten kerken en kloosters het tijdens het Calvinistisch Bewind van 1578 tot 1584 toch ontgelden. Beeldenstormen zijn van alle tijden. Denk aan Al Qaida en IS die eeuwenoud erfgoed in Afghanistan, Irak en Syrië vernielden of het (maar deels geslaagde) uitwissen van het ‘oude Rusland’ door de Bolsjewieken. Kunst en schoonheid zijn het slachtoffer in de strijd om de waarheid.
Aangeleverd door Musea Brugge.
In Brugge geloofde men in de negentiende eeuw dat de bouw van een nieuwe zeehaven zou zorgen voor een bloeiperiode zoals de stad die tijdens de Bourgondische periode had gekend. Dit wordt het best geïllustreerd in het programma van de inhuldigingsfeesten van de nieuwe haven van 22 tot 28 juli 1907, met o.m. een riddersteekspel, een tentoonstelling over het Gulden Vlies en een historische stoet die de voorloper was van de Gouden Boomstoet.
Aangeleverd door het Stadsarchief Brugge.
‘Plus est en vous’ is de lijfspreuk van Lodewijk van Gruuthuse, de meest legendarische bewoner van het Gruuthusepaleis (zie het portret van Lodewijk van Gruuthuse). De leuze verwijst naar het streven van de Brugse elite naar zelfverheffing, prestige en sociale identiteit, en het streven van ambachtslui en kunstenaars naar verfijning en perfectie. Een uitzonderlijke bron is het Gruuthusemanuscript, een weerspiegeling van de burgerlijke rederijkerscultuur die in Brugge op een ongewoon hoog niveau stond.
Aangeleverd door Musea Brugge.
Tijdens het calvinistisch bewind in de late zestiende eeuw moest de relikwie van het Heilig bloed verborgen worden. Dit gebeurde op verschillende plaatsen in de stad, zoals in het huis Perez de Malvenda. Op het eind van de negentiende eeuw werden op vier plaatsen waar het Heilig Bloed ooit verstopt was herdenkingsstenen aangebracht met gedichten van Gezelle.
Aangeleverd door: Bibliotheek Brugge