Rituelen
Veel rituelen hebben een religieuze oorsprong en een lange historiek, maar ook in onze moderne maatschappij bedenken we nieuwe rituelen. Rituelen geven structuur aan een bepaalde fase in het leven, zijn verbindend en interactief. In moeilijke omstandigheden kunnen ze een houvast bieden. Het vertrouwen zit in de handeling zelf, zonder dat deze noodzakelijk gekoppeld is aan een bepaalde religie. Een groep vrienden, een gezin… ze bedenken hun eigen rituelen.
Actueel
‘De eenzame uitvaart’ is een literair en sociaal project waarbij dichters voor eenzaam gestorvenen een persoonlijk gedicht schrijven en dit op de uitvaart komen voordragen. Het is een laatste saluut aan mensen die meestal uit de boot vielen tijdens hun leven en dan ook zonder aanwezigheid van familie of vrienden worden begraven. Er is enkel nog het kleine ritueel: de kist op schragen, de bloemen en het gedicht.
Historisch
In 2020 bundelden Erfgoedcel Brugge, Werkplaats Immaterieel Erfgoed, de Dienst Diversiteit van Stad Brugge en HuisvandeMens Brugge verhalen van Bruggelingen met verschillende levensbeschouwingen over hun visie op afscheid nemen en de rituelen die daarmee gepaard gaan. Ze werden samengebracht in de brochure ‘Tijd voor afscheid’.
Aangeleverd door Erfgoedcel Brugge.
Centraal in de stad staat het Belfort waar al heel vroeg luidklokken werden geïnstalleerd die de dag met klank indeelden: van het openen en sluiten van de stadspoorten tot de uren waarop handelen op de markt toegestaan was. Vanaf 1523 kon de beiaard automatisch liedjes spelen en iets later nam Brugge een beiaardier in dienst…muziek voor iedereen! Het huidige instrument is uit 1741 en werd in Brugge gegoten door Joris Dumery.
Aangeleverd door Concertgebouw Brugge.
Fallusbeker, gebruikt bij het dopen van boten (voor een goede vaart).
Aangeleverd door Raakvlak.
In dit drieluik (1502 – 1508) schildert Gerard David op meesterlijke wijze het doopsel van Christus. Het doopsel vertrekt van de reinigende functie van water. Het water bezit de kracht om de zonden weg te wassen. Reie betekent oorspronkelijk ‘heilig water’.
Aangeleverd door Musea Brugge.
Manuscript 008: deze dertiende-eeuwse miniatuurtekening maakt deel uit van een convoluut (een aantal handschriften in één band) met o.a. een liturgische kalender en een psalter. Een psalter of psalterium is een gebedenboek met psalmen uit het Oude Testament. In de middeleeuwen was het een bijzonder populair boek dat vooral door geestelijken werd gebruikt tijdens het dagelijkse gebed. Het in Gent gemaakte manuscript is fraai versierd.
Aangeleverd door Bibliotheek Brugge.
Tinnen kelk uit graf VI (Brugge Mariastraat Onze-Lieve-Vrouwekerk), het graf van een priester. De kelk bestaat uit een cirkelvormige, bijna platte voet met daarboven een bijna cilindervormige stam (die naar boven lichtjes versmalt). Daaraan zit, op ongeveer halve hoogte, een schijfvormige greep (of nodus) vast, en een kom (of cuppa) met een gat erin. Op de buitenzijde van de kelk zijn duidelijk draairibbels aanwezig, maar er zijn geen versieringen of merktekens. De kelk was afgedekt met een tinnen pateen, dit is een soort bordje dat behoort tot de vasa sacra van het liturgisch vaatwerk in de katholieke Kerk. Tijdens de mis wordt de hostie op de pateen gelegd en later daarop gebroken.
Aangeleverd door: Raakvlak