• Spel
  • 60 minuten

Earth

  • Première - Vrijdag
    11:00 - 18:00
  • Zaterdag
    11:00 - 18:00
  • Zondag
    11:00 - 18:00

Earth is een voorstelling die ontstaat op het moment zelf, mét het publiek. Met een groepje van vier deelnemers duik je in een leeg universum waar je samen een big bang veroorzaakt. Dat universum betreed je via een Virtual Reality-bril. Vervolgens bezoek je elkaars onderbewuste door te tekenen, te fantaseren en te associëren. Met analoge elementen zoals krijt en klei, creëer je samen een unieke wereld. De performance creëert rust en ruimte in deze drukke tijden en biedt de mogelijkheid om even halt te houden en verwonderd te zijn.  

Earth maakt deel uit van een vijfluik genaamd Table Dialogues: over een periode van vijf jaar maken kunstenaars Robbert & Frank Frank & Robbert vijf participatieve ervaringen. Hierbij is de kerngedachte ‘immersiviteit’. Immersief betekent letterlijk ‘onderdompelen’. Het wordt vooral gebruikt in een context van nieuwe, ervaringsgerichte technologieën (VR, AR, …). Table Dialogues omarmt deze nieuwe technologieën en combineert ze met de eeuwenoude Chinese leer van WuXing – de vijf elementen waaruit de kosmos bestaat. Ze verbinden ieder element aan een voorstelling en een technologie: Fire is een groepservaring rond een symbolisch kampvuur met immersieve audio. Water werkt met de kracht van fysieke beweeglijkheid in relatie tot Augmented Reality en Earth is een performance waarbij deelnemers samen een kosmos creëren en zin geven aan de hand van zwarte klei en Virtual Reality. Wood en Metal zijn nog in volle ontwikkeling.  

 

Thema ‘Geloof’

Table Dialogues koestert de ambitie om mensen te verbinden, verwondering en participatie te oogsten en zo een maatschappelijke leegte te vullen. Door het wegvallen van religie in het dagelijkse leven, in combinatie met de snelheid van de moderne maatschappij, maken veel mensen een zingevingscrisis door. Wie zijn we, wat doen we, waarom doen we het en in relatie tot wie of wat? De dialoog, die zo belangrijk is voor de gemeenschap, lijkt muurvast te zitten. Spreken met elkaar gebeurt niet langer zomaar. Spreken over bijvoorbeeld je problemen gebeurt met een psycholoog en spreken over je relatie gebeurt dan weer met een relatietherapeut. Je hart luchten kan dan weer op café. De dialoog is verdeeld over niches. Elk van die niches heeft een beroepstak en een specifieke plek, omkadering en verloning. Table Dialogues wil de dialoog terug halen uit de professionele context. Het wil een vrijplaats zijn waar persoonlijke verhalen en herinneringen een plek krijgen en met elkaar gedeeld kunnen worden en het wil ze integreren in een artistieke beleving. Table Dialogues haalde hiervoor inspiratie bij oeroude theerituelen, bij tarot sessies, bij biechtstoelen, etc. De specifieke performance Earth haalde de mosterd zelfs bij Manuscript 008, een 13e eeuwse miniatuurtekening waar we een dialoog zien tussen de Duivel en tussen God. Earth toont mooi de dualiteit van de wereld en het speelt ermee.

Robbert & Frank Frank & Robbert (2012, Gent) leerden elkaar op 15-jarige leeftijd kennen tijdens hun middelbare schoolopleiding in Kortrijk. In 2012 studeerden beiden af aan het Gentse KASK, afdeling Multimediale Vormgeving. Sindsdien vormen ze een artistiek duo. Beeldende kunst, videowerk, theatervoorstellingen, performances … de multidisciplinaire wereld van F & R R & F kent geen grenzen. Ze rijgen probleemloos diverse artistieke technieken en uitingsvormen aaneen en bouwen zo aan een oeuvre dat niet binnen één stijl of medium past. Naast hun performances bouwt het duo ook locatie-specifieke installaties en zijn ze geregeld in musea, off-spaces en openbare plaatsen te zien met hun solo expos en visuele ingrepen. De prijzen en vermeldingen die ze de afgelopen jaren ontvingen, getuigen van hun brede circuit. Zo ontvingen ze onder meer de Horlait Dapsens-prijs (beeldend kunst en performance), waren ze laureaat bij zowel de Brits-Italiaanse Celeste Prize (beeldende kunst) en de Europese Start Point Prize (installatie kunst). Ze ontvingen ook een onderzoeksbeurs van de Vlaamse Overheid binnen het kader van de uitwisseling met Air Alexanderplatz Berlin. Met hun theaterwerk, tenslotte, haalden ze de finale selectie van Circuit X in 2014. In de nasleep ervan toerden ze internationaal onder de vleugels van kunstencentrum Campo. Momenteel zijn ze werkzaam als een zelfstandige compagnie en werken ze samen met Vincent Company (theater), Wuwao (VR) en Fred&Ferry Galerie (beeldende kunst).

Credits

Concept, regie & scenografie Robbert & Frank Frank & Robbert
Animatie / VR Filip Anthonissen 
Tekst/ voice over Jonathan Beaton
Muziek Boris Zeebroek
Kaartspeladaptatie Azzi Rayan 
Coaching Klasien van de Zandschulp en Wim Forceville
Productie WUWAO
Coproductie Auawirleben (CH), De Brakke Grond (NL), Kunstencentrum CAMPO (BE), Reiefestival (BE) en R&F F&R vzw
Spreiding Vincent Company
Met de steun van de Vlaamse Overheid & VAF/MEDIA FONDS

Volg onderstaande link om tickets voor één of meerdere voorstellingen van het Reiefestival te bestellen.

Controleer tijdens het boeken of je de juiste voorstelling, dag en/of timeslots hebt gekozen.