Procession

  • Zaterdag
    18:00 - 20:00

Procession is een visueel, wandelend gebed waarin vijf individuele performers verspreid over de stad een assemblage van bekende religieuze elementen opvoeren. Als bezoeker kan je ze tegenkomen als het voor jou zo bestemd is. Maar zodra de kerkklokken luiden, vind je ze allemaal op het Wijngaardplein waar ze verzamelen. Dan begint een processie die een eigentijds alternatief wil zijn voor de Heilig Bloedprocessie. Een alternatief dat meer inzoomt op zingeving en op het vermogen om te geloven. Een alternatief dat het louter illustratieve karakter van de Bloedprocessie overstijgt en dat toeschouwers de kans geeft zich over te geven aan een spirituele beleving. Want voor de makers is het geloof een instrument waarmee men zich tot de eigen innerlijke werkelijkheid leert verhouden; het gebed is voor hen een kans om zich tijdelijk over te geven en ruimte vrij te maken voor nieuwe perspectieven. Procession wil dus veel meer zijn dan een processie. Het is een uitnodiging voor de bezoekers en inwoners van Brugge om hun blik en hart over te geven aan een mystieke ervaring.

 

Thema ‘Geloof’

Elk jaar, op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart, trekt de Heilig Bloedprocessie door de historische binnenstad van Brugge. Een traditie die ontstond in 1304 en is opgenomen in de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Duizenden deelnemers lopen mee in de processie, beelden bijbelse taferelen uit en vereren het reliek van het Heilig Bloed van Christus. Duizenden toeschouwers uit de hele wereld trekken ervoor naar onze stad. Wanneer Nadav Perlman en Rino Sokol de veelgeprezen processie bijwoonden, viel hen op hoe kleurrijk en grootschalig de processie was en hoe weinig ruimte dat overliet voor intimiteit, spiritualiteit en introspectie. Ze besloten er een eigen variant van te maken met de nadruk op hun overtuiging dat het vermogen om ergens in te geloven belangrijker is dan waar je in gelooft.

Credits

Creatie Nadav Perlman, Rino Sokol
Mode Nadav Perlman
Uitvoering Lisah Adeaga, Sam Beerens, Isaac Butler, Francesca Chiodi Latini, Nathan Christiaensen, Harlette de Ree, fyllenia grigoriou, Hernán Mancebo, Elisabeth Nienhuis, Marie Pien, Lukas Rys, Rino Sokol, Lao Verdonckt, François Vincent en Flóra Virág
Muziek Wim Berteloot, Piotr Kozakiewicz, Anse Kuyl en Denis Wouters
Productie-assistent Judith Ameel
Coproductie Reiefestival en ilBrigata/Rino Sokol

Nadav Perlman (°1996) is artistiek directeur en werkt in mode, performancekunst en film. Hij leidt zijn eigen modelabel en is gastprofessor aan de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Nadav Perlman werd geboren in Israël en groeide op in de bergen van Galilea. Een unieke ontmoetingsplaats voor een grote verscheidenheid aan culturen en tradities, elk met hun eigen unieke kleding, ambacht en verbinding met het land. Deze achtergrond speelt een bijzondere invloed op de creaties van Perlman. In zijn werk vertelt hij een verhaal over de wereld waarin wij leven, en wil hij onderwerpen aankaarten die hij belangrijk vindt.

Rino Sokol (°1992) is acteur, performer en theatermaker. Hij maakt solo- en samenwerkingsvoorstellingen met verschillende vrienden en kunstenaars. Hij studeerde podiumkunsten aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen (KCA) en werkt als acteur voor film en televisie. Hij is gastdocent aan de drama-afdeling van het KCA en de Kunstacademie van Split (UMAS). Zijn werk komt vaak voort uit de speelse verkenning van impulsen in zijn eigen lichaam. Sokol gebruikt alle uitdrukkingsvormen die een lichaam kan bieden om een persoonlijke spanning te schetsen. Hij nodigt vaak het toeval uit in zijn voorstellingen en toont zijn besluitvorming in real-time.

Volg onderstaande link om tickets voor één of meerdere voorstellingen van het Reiefestival te bestellen.

Controleer tijdens het boeken of je de juiste voorstelling, dag en/of timeslots hebt gekozen.