• Belevingsconcert
 • 70 minuten

Urban Refuge

 • Vrijdag
  17:00 - 18:10
 • Zaterdag
  17:00 - 18:10

Celliste Nina Vanhoenacker brengt met Urban Refuge verschillende hedendaagse werken voor cello, stem en elektronica samen. Centraal in dit project staat het nieuwe, elektroakoestische werk ‘I don’t know I know; I don’t know I don’t know’ van de Chinese componiste Anqi Liu. Deze compositie exploreert het boeddhistische concept van ‘shunyata’ of ‘afhankelijk bestaan’ waarbij alles oorzakelijk met elkaar is verbonden.  

Nina selecteerde daarbij enkele aanvullende composities van onder andere Anne Leilehua Lanzilotti en David Fennessy waar het repetitieve karakter centraal staat. De muziek verweeft zich tot een continue klankenstroom die zo een hedendaags, meditatief ritueel vormt. Vanhoenacker bouwt hierbij voort op de happenings en klankinstallaties van Terry Riley en La Monte Young, Amerikaanse pioniers van de minimalistische muziek die met hun werk het publiek spiritueel raakten.  

Urban Refuge is geen traditioneel klassiek concert, het klinkt bij iedere uitvoering anders. Nina Vanhoenacker nodigt het publiek uit om dit op een heel persoonlijke manier te beleven: liggend, zittend of dwalend. De unieke locatie in de Wijngaard zorgt voor de perfecte omgeving. Op die manier hoopt Vanhoenacker een bijna spirituele of transcendentale ervaring uit te lokken, een soort vlucht uit de realiteit.  

NL/EN

Thema ‘Geloof’

Bij het grasduinen door het Brugse erfgoed stuitte Nina Vanhoenacker  op de Brugse Redemptoristinnen. In deze kloosterorde ligt de focus sterk op zielenheil en retraites met spiritueel zelfonderzoek. Vanhoenacker legde de link met het werk van La Monte Young en Terry Riley, belangrijke grondleggers van de minimal music. Bij La Monte Youngs Dream House, een klank- en lichtinstallatie waarbij een meditatieve ruimte wordt gecreëerd met repetitieve geluidsgolven, wordt het publiek naar hogere sferen gebracht.  

Deze geestelijke oefening en het meditatieve karakter van haar inspiratiebron, geeft Vanhoenacker in Urban Refuge een hedendaagse invulling. Los van het godsdienstige aspect wordt het een nieuw soort ritueel, een muzikale retraite waarbij de ogenschijnlijke sobere muziek de basis vormt. Met dit belevingsconcert wil ze een haast spirituele ervaring bereiken. Het meditatieve karakter van de muziek helpt het publiek om alle dagelijkse beslommeringen los te laten. 

Nina Vanhoenacker (°1995, Gent) is een Belgische celliste die zich toelegt op het creëren en uitvoeren van hedendaagse (klassieke) muziek. Ze maakt deel uit van Extended Music Collective, een internationaal kamermuziekensemble dat zich specialiseert in nieuwe muziek. Verder is ze mede-oprichter van Inland Ocean, een samenwerkingsverband tussen muzikanten, componisten en dansers uit de VS, Canada en Europa. Als solo uitvoerder en performer voert ze vooral hedendaagse, klassieke muziek en experimentele muziek uit, zowel puur akoestisch als elektro-akoestisch. Vanhoenacker heeft een grote interesse in projecten die genre-overschrijdend en interdisciplinair zijn. Zo creëerde ze in 2020 de muziek voor Mike Nixons animatiefilm River en werkt ze geregeld samen met dansers voor live-uitvoeringen.

Credits

Concept en uitvoering Nina Vanhoenacker 
Composities: 

 • Robert Honstein: Orison 
 • Anqi Liu: I don’t know that I know; I don’t know that I don’t know
 • Michael Gordon: Light is calling 
 • David Fennessy: The room is the resonator 
 • Anne Leilehua Lanzilotti: Ko’u inoa
 • Nina Vanhoenacker: Intermezzi

In samenwerking met Kunstencentrum VIERNULVIER en Concertzaal Miry

Volg onderstaande link om tickets voor één of meerdere voorstellingen van het Reiefestival te bestellen.

Controleer tijdens het boeken of je de juiste voorstelling, dag en/of timeslots hebt gekozen.