• Workshops
  • Doorlopend

P.G.R. (Pro Gratia Recepta)

  • Vrijdag
    11:00 - 18:00
  • Zaterdag
    11:00 - 18:00
  • Zondag
    11:00 - 18:00

Pro Gratia Recepta is opgedragen aan allen die iemand willen bedanken voor hulp, voor genezing of voor troost na pijn en ellende. Dat kan een goddelijkheid zijn, een voorzienigheid, of een levend wezen. Mensen uit alle geloven en culturen uiten die dankbaarheid vaak met votiefbeelden of ex votos waarop de inscriptie pro gratia receptate lezen is, wat zoveel betekent als voor de ontvangen gunst. In dit creatief atelier word je uitgenodigd om alle mogelijke vormen door de eeuwen en geografische gebieden heen te verkennen. Vervolgens kan je aan de slag met allerlei materialen en gereedschappen om zelf een votiefbeeld of ex voto te maken. Tot slot ben je welkom om je ex voto aan te bieden tijdens een rituele processie langs de Reien/grachten. Een mysterieuze en universele figuur, god noch mens en aan geen enkele religie of cultuur gebonden, neemt ze in ontvangst en draagt ze mee op haar tocht door de binnenstad.  

Met de steun van Erfgoedcel Brugge, Cultuurcentrum Brugge, Musea Brugge en ’t Naaldeke

NL/EN

Thema ‘Geloof’

Met een ex voto uiten mensen in het verleden hun vertrouwen in de tussenkomst van een hoger wezen. In Brugge kan je ex voto’s vinden in bijvoorbeeld de Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie of in het Volkskundemuseum. Het is een tastbaar bewijs van hun geloof in een goddelijke of hogere tussenkomst. Pro Gratia Recepta speelt met met het universele aspect ervan. De transcendente figuur die de ex votos in ontvangst neemt vertegenwoordigt geen godheid in het bijzonder maar alle godheden. Zo voelt elke deelnemer zich welkom, van welke afkomst, geloof of religie ook.

Azzurra De Gregorio (°1985, Termoli, IT) begon haar carrière als actrice en breidde vervolgens haar onderzoek uit naar de podiumkunsten en beeldende kunst. Ze experimenteert het liefst met ondefinieerbare zaken. Daarbij creëert ze meeslepende en suggestieve ervaringen gedragen door muziek, licht, bewegingen, kostuums en nieuwe technologieën. Ze verwijst daarbij graag naar oude schilderkunst, symboliek, en mythologie. Haar productie omvat theatervoorstellingen, fotografie, videokunst en recent ook site-specifieke en participatieve installaties. Haar producties waren te zien in: Romaeuropa Festival (2017), Stoff/ Stockholm Festival (2016), Napoli Teatro Festival (2015) , Mediterranea 17/Young Artists Biennale (2015), Weores Sandor National Hungarian Theatre (2019), Apache- Teatro Litta Milano (2016), Festival of Juventudes Interartes of Salvador De Bahia-Brazilië (2019), Night With Performance Festival (Polen), Poietika Art Festival (2021), Dansathon Belgium (2021). In 2019 kreeg ze de beurs van European Theatre Convention (ETC) als European Emerging Artist en begon ze haar samenwerking met Weores Sandor National Theatre (Szombathely– Hongarije).

Volg onderstaande link om tickets voor één of meerdere voorstellingen van het Reiefestival te bestellen.

Controleer tijdens het boeken of je de juiste voorstelling, dag en/of timeslots hebt gekozen.