• Installatie
  • Doorlopend

Dit is geen appel.

  • Vrijdag
    11:00 - 18:00
  • Zaterdag
    11:00 - 18:00
  • Zondag
    11:00 - 18:00

In deze installatie onderzoeken de kunstenaars en de deelnemers het goede en kwade – én alles daartussen – in de mens. Samen met de leerlingen van Hotel- en Toerismeschool Spermalie kozen ze de appel als symbool van het geloof in de brede betekenis. Van vruchtbaarheid en eeuwige schoonheid naar kennis en wijsheid, tot de verleiding tot het kwaad en de zonde. Appels verschijnen langzaam, worden bewerkt en transformeren … Tot ze ontploffen en weer verdwijnen. De beelden die de kunstenaars samen met de leerlingen maakten, weerspiegelen het leven met zijn vergankelijkheid, verleiding en zonde. Ondertussen hoor je een poëtische tekst, gebouwd met woorden en zinnen uit interviews die ze bij de leerlingen afnamen. Het geheel is een bijzonder kunstwerk waarin op een eerlijke manier ingezoomd wordt op de hoogtes en laagtes in het leven. 

Bovendien zal er elke dag tussen 14:00 en 18:00 uur een zeer speciaal appelhapje worden gemaakt en uitgedeeld door de studenten van Hotel – en Toerismeschool Spermalie.

Thema ‘Geloof’

Bij de start van dit project spookten drie woorden door de hoofden van de kunstenaars: geloof, erfgoed en eten. Onderweg naar de Hotelen Toerismeschool Spermalie, bijna in het hart van Brugge, passeer je de ene kerk na de andere. Het is een weg die aantoont hoe belangrijk het geloof was in Brugge, door de eeuwen heen. In de school zelf spelen voeding en koken natuurlijk een belangrijke rol. De kunstenaars startten hun gesprekken rond geloof met de jongeren daarom vanuit eten. Samen eten en eten delen: het was altijd al belangrijk binnen het geloof. Dat zie je ook in de talloze stillevens voornamelijk van fruitschalen in de Brugse musea. Maar hoe kijken de jongeren daar tegenaan, en waar geloven zij nog in? Vooral de appel kwam uit dit alles naar voor als een krachtig symbool binnen de geschiedenis van het geloof. De appel staat voor kennis, maar ook voor vruchtbaarheid en zonde. Daar put deze creatie inspiratie uit: door appels te bewerken, onderzoeken we hoe vergankelijkheid, verleiding en zonde vandaag voorkomen in onze levens.

LARF! (°2000, Gent) bracht dit project tot stand in samenwerking met Marieke De Maré en Ilke De Vries. LARF! is een artistiek huis actief in Vlaanderen en Brussel. In al hun activiteiten verbindt LARF! kinderen en jongeren met professionele kunstenaars om hun artistieke ideeën te laten openbloeien. 

Marieke De Maré (°1985, Tielt) behaalde een masterdiploma Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen. Sindsdien schrijft, vertelt, maakt en geeft ze. In haar werk zoekt Marieke De Maré naar het vermogen om schoonheid te voelen in onze meest kwetsbare momenten. Ze zoekt naar woorden met grote en kleine mensen, begeleidt korte of lange theatertrajecten, creëert podcasts en maakt audioverhalen voor Radio 1 en Klara. Aan de Kunstacademie van Torhout coacht ze creatieve schrijvers. In 2020 verscheen haar debuutroman BULT. 

Ilke De Vries (°1981, Vilvoorde) is videokunstenares en is gefascineerd door wat mensen drijft in hun leven. De zoektocht die het leven is, gestuurd door eigen kwetsbaarheden met onvergetelijke kantelmomenten, komt in alle vormen aan bod. De resultaten van haar samenwerkingsprojecten zijn experimentele documentaires en registraties waarin ze persoonlijke gedachten, gedragingen en handelingen op een serene wijze in beeld brengt. Zo creëert haar videowerk bij de kijker herkenning, inzicht en meer respect voor de medemens. Vertoningen en tentoonstellingen van haar videowerk waren te zien in het Provinciehuis in Antwerpen 2023, De Cinema in 2021, Kunstencentrum Nona in 2021, Gorcums Museum in 2020, M HKA in 2019, Hof Van Busleyden in 2016 en Extra City in 2014. Momenteel kan je haar laatste videowerk zien in Museum Dr. Guislain in de tentoonstelling De Windstoot.

Volg onderstaande link om tickets voor één of meerdere voorstellingen van het Reiefestival te bestellen.

Controleer tijdens het boeken of je de juiste voorstelling, dag en/of timeslots hebt gekozen.