• Performance
  • 60 minuten

Vitus

  • Première - Vrijdag
    21:30 - 22:30
  • Zaterdag
    21:30 - 22:30
  • Zondag
    21:30 - 22:30

Nu de eerste tekenen van de Ziekte van Huntington zich beginnen te manifesteren, start Jorre Vandenbussche een heel persoonlijke reis. Vitus – de ziekte danst mij is een tocht naar lichamelijke en spirituele genezing. Inspiratie haalt Vandenbussche uit de chorea van zijn eigen lichaam en de geschiedenis van de Vitusdansers.  

De Ziekte van Huntington wordt ook de ziekte van Chorea genoemd omdat steeds oncontroleerbaardere bewegingen het lichaam overnemen. Eeuwenlang werden patiënten met deze vormen van spastische bewegingen Vitusdansers of Sint-Jansdansers genoemd. Sint Jan en Sint Vitus worden ook in verband gebracht met middeleeuwse dansmanieën waarbij mensen niet konden stoppen met dansen. Vitusdansen werden soms afgedaan als hysterie, manie, bezetenheid, zelfopoffering of simpelweg duivelse dansen. Vandenbussche wil nagaan hoe die oude ideeën de manier waarop we nu naar ‘de zieke’ kijken beïnvloeden. Tegelijkertijd gaat hij op zoek naar nieuwe denkbeelden die op zijn lichaam geprojecteerd worden. Hij onderzoekt, tijdens een oversteek op de Minnewaterbrug, hoe cultuur in zijn lichaam terechtkomt. Het publiek kijkt toe vanop een tribune op de oever van het Minnewater met een koptelefoon.

Thema ‘Geloof’

Zoals de Sint-Vitus- en Sint-Jansdansers elk jaar een brug overstaken om genezing af te smeken, zo zal hij ook een persoonlijke, rituele oversteek maken. Vitus de ziekte danst mij gaat in première op de Minnewaterbrug, enkele honderden meter van waar Jorre in 1975 geboren werd, het Sint-Jansziekenhuis aan Zonnekemeers, naast het oude Sint-Janshospitaal. Een plek die al in de 12de eeuw onderdak bood aan pelgrims, armen en zieken. Deze locatie biedt inspiratie voor de gesproken tekst in de voorstelling, waarin historische, folkloristische, mythologische en futuristische elementen samenvloeien met biografische, medische en biologische. Tijen Lawton zal de bewegingssequenties helpen ontwikkelen. Marcel Wierckx zal Jorres bewegingen vastleggen en omzetten in videoprojectie en laserlicht en maakte ook de muziekcompositie voor draailier. Karel Tuytschaever neemt de eindmontage voor zijn rekening.

Jorre Vandenbussche (°Brugge, 1975), studeerde in 1997 af aan het Conservatorium te Antwerpen. Sindsdien werkt hij als acteur, theatermaker en -schrijver bij grote en kleine gezelschappen in Vlaanderen en Nederland zoals De Tijd, Het Zuidelijk Toneel, Toneelgroep Amsterdam, Het Toneelhuis en vele andere. In 2015 was hij mede-oprichter van theatergezelschap MAELSTROM, waar hij per project een artistiek team samenstelt om samen de geschikte theatrale vorm mee te ontwikkelen.

Credits

Concept, tekst en beweging Jorre Vandenbussche
Video – en muziekcompositie Marcel Wierckx
Lichtontwerp Geert Vandewalle
Choreografie Tijen Lawton
Eindmontage Karel Tuytschaever
Kostuum Roxane Van De Wouwer

Productie Maelstrom en Reiefestival 
Met de steun van Cultuurcentrum Brugge en de Vlaamse Gemeenschap
Met dank aan LaGeste

Volg onderstaande link om tickets voor één of meerdere voorstellingen van het Reiefestival te bestellen.

Controleer tijdens het boeken of je de juiste voorstelling, dag en/of timeslots hebt gekozen.